Witaminowe abecadło: Dbam o włosy, a efektów brak?!
Czasami pomimo naszych największych starań współgrających z najlepiej dobranej pielęgnacji nasze włosy odmawiają współpracy. Efektów nie widać, co gorsza ich stan się jeszcze pogarsza. Powinniśmy zadać sobie pytanie czy problem nie tkwi głębiej, w naszym organizmie, któremu być może brakuje jakiegoś składniku bądź też ma go w nadmiarze. Konkretne problemy odpowiadają konkretnym ubytkom/ nabytkom określonych składników. Najczęściej są to braki pewnych witamin, które po uzupełnieniu przywracają wszystko do normy. Poznajcie Konstancje i jej problemy ;)
(wybaczcie moje koślawce chciałam jakoś to zobrazować ;p)
Zbilansowana codzienna dieta to podstawa do naturalnej pielęgnacji włosów. I kiedyś faktycznie to wystarczało jednak w dzisiejszych realiach kiedy żyjemy w biegu, niedojadamy, spożywamy duże ilości kawy, słodyczy i innych fast-food'ów ;) Wszystko odbija się na naszych włosach, które aby móc regenerować od zewnątrz należy wzmocnić od wewnątrz. Oto Lista witamin:
Arginina
Aminokwasy, których działanie jest korzystne dla włosów, to przede wszystkim te z grupy aminokwasów biogennych. Zaliczają się do nich między innymi alanina, cysteina, kwas glutaminowy, metionina, a także arginina.
Jednak najbogatszymi źródłami krzemu są
(wybaczcie moje koślawce chciałam jakoś to zobrazować ;p)
Witamina A " na wzmocnienie"
zwana również RETINOLEM jest bardzo ważnym składnikiem naszych włosów ponieważ wzmacnia cebulki oraz umacnia całe włosy. Wpływa na:
- prawidłowy metabolizm komórek rogowego nabłonka skóry, do których należą komórki macierzy włosa.
Deficyt objawia się:
* suchymi,
* słabymi,
* łamliwymi
włosami, kiedy efekt ten utrzymuje się dłużej może on doprowadzić do zahamowania wzrostu włosów oraz ich WYPADANIE.
* suchymi,
* słabymi,
* łamliwymi
włosami, kiedy efekt ten utrzymuje się dłużej może on doprowadzić do zahamowania wzrostu włosów oraz ich WYPADANIE.
Główne źródła "witaminy A" to:
2. warzywa i owoce,
- pomidory,
- papryka,
- marchew,
- warzywa zielonolistne
- pomidory,
- papryka,
- marchew,
- warzywa zielonolistne
Zarys historyczny:
Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Skutki jej niedoboru znane były już w starożytnym Egipcie, Grecji oraz Rzymie i określane były nazwą kurza ślepota lub ślepota zmierzchowa. Chorobę tę leczono podając gotowaną lub surową wątrobę. Dopiero na przełomie XIX i XX wieku udało się ustalić związek pomiędzy nieprawidłowym odżywianiem a rozwojem kurzej ślepoty. Witamina A została odkryta w tranie w roku 1913 przez amerykańskich badaczy, Elmera McColluma i Marguerite Davis, zaś nazwę "witamina A" nadano jej w latach 20. XX wieku. Początkowo występowanie witaminy A w tranie łącznie z witaminą D sprawiało problemy w określeniu rzeczywistych właściwości każdej z tych witamin.
Mały przerywnik: Warto wiedzieć, że odkrywcą witamin był Polak Kazimierz Funk! Prowadził On badania nad chorobą beri-beri. Pierwszą witaminę B1 Funk wyodrębnił z otrąb ryżowych. Nieznany dotąd związek otrzymał w 1912 roku w Anglii, nazywając go witaminą, od łacińskich słów: "vita" – życie i "amine" – związki zawierające azot. Nazwał ten związek witaminą, od łacińskich słów: "vita" – życie i "amine" – związki zawierające azot.
Witamina B "na porost"
Równie ważne są witaminy z grupy B.
Uczestniczą one bezpośrednio w procesach fizjologicznych
- wzrostu włosów,
- chronią je przed chorobami,
- a także niekorzystnym oddziaływaniem czynników zewnętrznych.
Uczestniczą one bezpośrednio w procesach fizjologicznych
- wzrostu włosów,
- chronią je przed chorobami,
- a także niekorzystnym oddziaływaniem czynników zewnętrznych.
Wyróżniamy następujące witaminy z grupy B:
1. Witaminę B1, czyli tiaminę, znajdziemy w mięsie z kurczaka, ziarnach słonecznika, kotlecie schabowym.
2. Witaminy B2, czyli ryboflawiny, należy szukać w
* brokułach,
* mleku,
* jogurtach
* wieprzowinie.
* mleku,
* jogurtach
* wieprzowinie.
Dwie powyższe witaminy regulują pracę gruczołów łojowych, uczestniczą w procesach regeneracji komórek i tkanek, zabezpieczają przed powstawaniem łupieżu.
3. Witamina B3, czyli niacyna, współzarządza pracą układu krwionośnego, jest potrzebna do
- wytworzenia odpowiedniej ilości czerwonych krwinek oraz
- wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych.
- wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych.
Dzięki niej składniki pokarmowe i tlen dostarczane są do wszystkich tkanek i komórek, w tym również do włosów, zapewniając im odpowiednie odżywienie.
4. Witamina B5, inaczej zwana kwasem pantotenowym, bardzo dobrze wpływa na włosy. Poprawia ich:
- pigmentację
Jest naturalnym lekiem na siwienie. Odgrywa ogromną rolę w procesach regeneracyjnych. Możemy znaleźć ją w
* brokułach,
* pieczarkach.
* pieczarkach.
5.Witaminę B6, czyli pirydoksynę, dostarczymy włosom jedząc
* sardynki,
* banany,
* wątrobę.
* banany,
* wątrobę.
Jest ona niezbędna w procesie produkcji włosa, gdyż bierze udział w podziale komórek w mieszkach włosowych. Zatem niedobór tej witaminy może zahamować wzrost włosów.
6. Również witamina B9, czyli kwas foliowy, jest odpowiedzialny za wzrost włosów.
7. Natomiast witamina B12, czyli cyjanokobalamina, wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu, znajduje się w kurzych wątróbkach oraz wołowinie. Niedobór tych witamin może prowadzić do nadmiernego łojotoku.
Witamina E "wspomaganie"
Jeżeli do powyższych witamin dołączymy jeszcze witaminę E, włosy odwdzięczą się nam pięknym połyskiem oraz jedwabistym wyglądem. Poza tym pomaga ona
- zapewnić dobre krążenie krwi do głowy, dzięki zwiększeniu absorpcji tlenu
- przyśpiesza wzrost włosów
Witaminę E znajdziemy w
* zbożach,
* migdałach, orzechy włoskie,
* oleju szafranowym,
* oleju kukurydzianym,
* oleju sojowym,
* zielonej rzepie,
* zielony groszek
* brokuły,
* szpinak
* migdałach, orzechy włoskie,
* oleju szafranowym,
* oleju kukurydzianym,
* oleju sojowym,
* zielonej rzepie,
* zielony groszek
* brokuły,
* szpinak
Powodem niedoboru tej witaminy jest zwykle niezdolność do wchłaniania olejów i tłuszczów.
Witamina H czyli BIOTYNA: "przeciw łysieniu i siwieniu"
Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie włosów. Zapobiega ich :
- siwieniu
Bogate w witaminę H są:
* wątróbka,
* mąka sojowa,
* orzechy włoskie i ziemne,
* sardynki,
* migdały,
* grzyby,
* szpinak,
* kraby,
* pomidory,
* marchew.
* mąka sojowa,
* orzechy włoskie i ziemne,
* sardynki,
* migdały,
* grzyby,
* szpinak,
* kraby,
* pomidory,
* marchew.
Poprzez regularne przyjmowanie witaminy H cebulki włosów są
- dobrze ukrwione
- otrzymują niezbędne składniki odżywcze.
Pomimo wielorakości chorób włosów, rzeczywiste zaburzenia wzrostu włosów jak również ich nadmierna utrata, prawie zawsze objawia się brakiem składników odżywczych w cebulkach. Bardzo ważne jest dostarczyć w tym momencie w szybki i skuteczny sposób wystarczającą ilość biotyny najlepiej w postaci tabletek. Właśnie ta forma pozwala na optymalne wykorzystanie szybkiej biodostępności i metabolizmu tej substancji odżywczej. W leczeniu zaburzeń odżywiania włosów i łysienie Biotyna jest kluczową witaminą.
Witamina H w żywności
Biotyna znajduje się w większości produktów spożywczych, ale w bardzo małych stężeniach. Codziennie produkty spożywcze zawierające substancje odżywcze już nie wystarczają . Coraz więcej owoców i warzyw jest zbierane zbyt wcześnie ze względu na zbyt bardzo długie trasy transportu do miejsca docelowego. W konsekwencji wartość ich składników odżywczych jest zbyt niska.
Witamina C: "zapewnia sprężystość włosów"
Dla mocnych włosów niezbędny jest kolagen, za prawidłowy rozwój którego odpowiedzialna jest witamina C.
Wpływa on na:
Wpływa on na:
- kondycję włosów. Szukać jej należy przede wszystkim w
* cytrusach,
*owocach kiwi,
* guawy,
* papryce.
*owocach kiwi,
* guawy,
* papryce.
Ta witamina jest odpowiedzialna i niezbędna do produkcji budulca łodygi włosa czyli białek keratynowych. Wytwórcą ich jest macierz włosa znajdującej się w cebulca włosa, a dokładniej mówiąc jej komórkom poromnym powstałym z transformacji komórek macierzystych. Te komówki nazywają się KERATYNOCYTY - budowniczowie łodygi włosa. Mają wysokie zapotrzebowanie na witaminę C niezbędną im do produkcji białka keratyny. Jest to protoplasta masy rogowej włosa. Jeśli wytworzenie kolagenu dokonuje się z udziałem witaminy C (w odpowiedniej ilości) to powstają prawidłowe najsilniejsze ludzkie włókna, które odgrywają kluczową rolę w stabilizowaniu tzw. węzełków kolagenu. Dodatkowo witamina C ma duży wpływ na poprawę kształtu i strukturę włókien zbudowanych z kolagenu.
Niedobór witaminy C objawia się poprzez:
- zaburza produkcję białek keratynowych, co przekłada się na wadliwą strukturę tego białka co w konsekwencji prowadzi do słabości mechanicznej zrogowaciałego budulca włosa.
Uwidocznia się to przez:
- rozdwajaniem się włosów,
- ich łamliwością.
- ich łamliwością.
Witamina F (nienasycone kwasy tłuszczowe) "ochrona włosów"
Natomiast witamina F jest zespołem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Działa na organizm ochronnie i stymulująco. Jest niezbędne każdej komórce, w tym także włosom.
* ogórecznikowym,
* dyniowym,
* z pestek czarnej porzeczki,
* oleju wiesiołkowym,
* tranie,
* oleju migdałowym,
* oleju makowym,
* oleju krokoszowym (zawiera do 70% witaminy F),
* oleju sojowym (do 50% kwasu linolowego),
* oleju lnianym,
* oleju arachidowym,
* oleju słonecznikowym (45% witaminy F).
* dyniowym,
* z pestek czarnej porzeczki,
* oleju wiesiołkowym,
* tranie,
* oleju migdałowym,
* oleju makowym,
* oleju krokoszowym (zawiera do 70% witaminy F),
* oleju sojowym (do 50% kwasu linolowego),
* oleju lnianym,
* oleju arachidowym,
* oleju słonecznikowym (45% witaminy F).
Występuje także w ziarnach zbóż np. w słoneczniku.
Stanowi mieszaninę egzogennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych:
- linolowego,
- linolenowego,
- aechaidowego,
Stanowi mieszaninę egzogennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych:
- linolowego,
- linolenowego,
- aechaidowego,
Termin "witamina F" bardzo często zastępuje się określeniem niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT lub niezbędne kwasy tłuszczowe NKT. Kwasy te nie są syntetyzowane przez organizm ssaków i muszą być dostarczane z pożywieniem.
Najobfitszym ich źródłem są oleje roślinne (sojowy, arachidowy, oliwkowy, makowy).
Najobfitszym ich źródłem są oleje roślinne (sojowy, arachidowy, oliwkowy, makowy).
Korzystnie wpływa na przyswajanie witamin E, A i D, przyspiesza regenerację tkanki skórnej.
Objawy niedoboru witaminy F:
- suchość lub łojotok skóry,
- złuszczanie naskórka,
- pękanie warg i kącików ust,
- spowolniony wzrost paznokci i włosów,
- łamliwość i rozdwajanie końcówek włosów,
- brak połysku włosów,
- łupież,
- złuszczanie naskórka,
- pękanie warg i kącików ust,
- spowolniony wzrost paznokci i włosów,
- łamliwość i rozdwajanie końcówek włosów,
- brak połysku włosów,
- łupież,
Żelazo "bez niego włosy słabną"
Dlaczego żelazo jest tak niezbędne włosom? Ponieważ włoy rosną najszybciej ze wszystkich strultur ciała. Kierujące tym procesem komórki podzielają miliony komórek macierzy włosa i ich rogowacenia pochłane dużo energii. Jony żelaza są niezbędne do działania enzymu, który wpływa na pośrednią prawidłowość i optymalną częstość podziałów komórek macierzy co decyduje o prawidłowej:
- budowie łodygi włosa
- tempie wzrostu włosów.
Skutkiem niedoboru żelaza może być:
- zahamowanie wzrosty włosów, które stają się,
* cienkie,
* łamliwe,
*osłabione czego skutkiem jest ich przerzedzenie i wypadanie
* łamliwe,
*osłabione czego skutkiem jest ich przerzedzenie i wypadanie
Najlepszym źródłem żelaza są:
* chuda wołowina,
* ryby,
* mięso indyka,
* wątróbka,
* sardynki z puszki,
* płatki śniadaniowe,
*gotowana fasola,
* suszone figi,
* ziarno sezamu,
* zielone warzywa
* ryby,
* mięso indyka,
* wątróbka,
* sardynki z puszki,
* płatki śniadaniowe,
*gotowana fasola,
* suszone figi,
* ziarno sezamu,
* zielone warzywa
Arginina
Aminokwasy, których działanie jest korzystne dla włosów, to przede wszystkim te z grupy aminokwasów biogennych. Zaliczają się do nich między innymi alanina, cysteina, kwas glutaminowy, metionina, a także arginina.
Aminokwasy biogenne wchodzą w skład białek.
W różnych źródłach zaliczana jest zarówno do aminokwasów endo- i egzogennych, ponieważ syntetyzowana jest dopiero w obecności wystarczającej ilości prekursorów, m.in. kwasu glutaminowego. Na przykładzie argininy widać, jak bardzo złożone są procesy biochemiczne, od których czasem zależy nie tylko kondycja naszych włosów, ale też wiele innych ważnych przemian i procesów. Arginina wspomaga krążenie krwi w skórze głowy, co pomaga w zmniejszeniu liczby wypadających włosów.
Znaleźć ją też można w
* orzechach,
* migdałach,
* płatkach owsianych
* orzechach,
* migdałach,
* płatkach owsianych
Brak Argininy powoduje:
- osłabienie włosów,
- wypadanie
- osłabienie włosów,
- wypadanie
Badania przeprowadzone na Wolnym Uniwersytecie Berlina. Od dawna tweirdzą, że l-arginina jest niezbędna do produkcji tlenku azotu w naszym organizmie, w Berlinie wykazano związek tlenku azotu (NO) z kondycją włosów. Z badań wynika bowiem, że NO bierze udział w w regulacji aktywności mieszków włosowych. Pojawia się on w brodawce włosa, która zaopatruje go w składniki odżywcze, zawiera naczynia krwionośne i nerwy, zniszczenie brodawki powoduje trwałe uszkodzenie włosa.
Cynk "odpowiedzialny za zdrowy wygląd"
Włos powstaje dzięki aminokwasom. Cynk jest rodzajem „katalizatora” i „kontrolera”, ponieważ kontroluje on metabolizm aminokwasów, czyli wpływa bezpośrednio na tworzenie się keratyny, wpływa również na wchłanianie witaminy A, a także reguluje pracę gruczołów łojowych. Oprócz tego cynk pełni jeszcze jedną ważną funkcję: chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami, a także odmładza układ immunologiczny. Sprawia, że zostaje pobudzona do pracy grasica, a to ona sprawia, że wytwarzane są substancje stymulujące namnażanie się komórek T, które wpływają na odporność.
Cynk wpływa na:
- hamowanie wypadanie włosów,
- wzmacnia cebulki,
- reguluje pracę gruczołów łojowych jako składnik enzymów. Uczestniczących w metabolizmie kwasów tłuszczowych w gruczołach łojowych. Kontroluje ich przemianę, zapewnia wysoką jakość produktu czyli sebum (tłuszczową emulsję pokrywającą włosy i zapobiegającyą m.in ich odwodnieniu.
- wzmacnia cebulki,
- reguluje pracę gruczołów łojowych jako składnik enzymów. Uczestniczących w metabolizmie kwasów tłuszczowych w gruczołach łojowych. Kontroluje ich przemianę, zapewnia wysoką jakość produktu czyli sebum (tłuszczową emulsję pokrywającą włosy i zapobiegającyą m.in ich odwodnieniu.
Produkty zawierające cynk:
- wątróbka,
- pestki dyni,
- kakao,
- sery,
- fasola biała,
- kasza gryczana,
- migdały
- wątróbka,
- pestki dyni,
- kakao,
- sery,
- fasola biała,
- kasza gryczana,
- migdały
Cynk ma wpływ na gospodarkę witaminy A, która z kolei ma znaczący wpływ na nasycenie keratyną i kolorowym pigmentem włosów.
Krzem "hamulec na wypadania włosów"
Krzem to pierwiastek o wyjątkowych właściwościach. Zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów i łamaniu się paznokci. Ponadto zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju schorzeń kostno-stawowych oraz miażdżycy. Sprawdź, jaką jeszcze rolę pełni w organizmie krzem, jak rozpoznać jego niedobór i w jakich produktach szukać tego cennego pierwiastka.
Krzem odpowiada za kondycję włosów i paznokci.
Krzem odpowiada za kondycję włosów i paznokci.
![]() |
skrzyp polny |
Krzem występuje w
* chlebie razowym,
* otrębach i innych wielu produktach.
Jednak najbogatszymi źródłami krzemu są
* skrzyp polny (zawartość - 60 proc.),
* poziewnik,
* rdest ptasi,
* perz,
* pokrzywa
* turzyca piaskowa.
Poza tym krzem występuje w
* łuskach ziarna zbóż,
* w skórce owoców, w czosnku,
* szczypiorku
* mleczku pszczelim,
![]() |
mleczko pszczele i miód |
* miodzie
Dużo krzemu zawiera również
* woda źródlana.
Skutkiem niedoboru krzemu może być
- pogorszenie kondycji skóry, włosów i paznokci, co objawia się szybkim starzeniem się skóry i problemami skórnymi,
- nadmiernym wypadaniem
- łamliwością włosów,
- rozdwajaniem się końcówek
- nadmierną łamliwością .
Jego niedobór może także źle wpłynąć na stan kości i stawów.
Lizyna
Lizyna należy do grupy aminokwasów egzogennych, których organizm nie może sam wytwarzać. Należy też do grupy aminokwasów niezbędnych (liczącej 8 – 10 substancji), które nie mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane z dietą. Jeśli będzie jej zbyt mało w organizmie – rozpoczną się nasze kłopoty ze zdrowiem spowodowane m.in. osłabienie i uszkodzeniami kolagenu, co sprzyja łatwiejszym infekcjom, uszkodzeniom osłonko mielinowej nerwów jak również powstawaniu nowotworów i przerzutów. Lizyna jest organicznym związkiem chemicznym, należącym do 20 aminokwasów białkowych, najbardziej rozpowszechnionych na Ziemi.
- serach,
- jajkach,
- rybach,
- fasoli (limeńską),
- mleko,
- ziemniaki,
- czerwone mięso,
- produkty sojowe,
- drożdże,
- kurczaki,
- wołowinę
- jagnięcinę.
Ogólnie lizyna pełni bardzo ważną funkcje odnośnie naszych włosów ponieważ wchodzi w skład białka wewnętrznej części korzenia włosów (wpływa na objętość włosów).
Pozdrawiam, Madaline
Niepozorny niedobór witamin działa bardzo szkodliwie na nasz organizm. Czesto bagatelizowany moze doprowadzić do pogorszenia stanu zdrowia co wiąże sie z odcięciem od witamin i minerałów elementy ktore nie sa potrzebne do funkcjonowania czyli wlosy i paznokcie. Swietny post ;)
OdpowiedzUsuńI trzeba też uzbroić się w cierpliwość, bo...to nie działa niestety tak szybko jakbyśmy tego chcieli;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Znałam te wiadomości ze szkoły, ale warto mieć to wszystko w jednym miejscu :)
OdpowiedzUsuńCzyli zdrowa i urozmaicona dieta jest kluczem:) Fajny post, przyznam, że wiele informacji było mi znanych ale np. źródeł lizyny nie znałam.
OdpowiedzUsuń