Olej z oliwy z oliwek, pierwszego drzewa Greków.
Oliwa z Olivek znana była już starożytnym Grekom. Używali jej nie tylko przy codziennym przygotowywaniu posiłków, pielęgnacji włosów i ciała, ale również do opatrywania ran i leczenia wielu chorób skóry. Kiedyś używana była także jako waluta handlowa i wyróżniała Grecje na tle innych państw Morza Śródziemnego. Dzisiaj jest powszechnie dostępnym produktem praktycznie w każdym większym sklepie, a zasięg jej występowanie rozpowszechnił się na cały Świat.
Jeden z rzymskich prekursorów w agrotechnice po zakończeniu kariery w wojsku osiadł w kraju zajmując się uprawą roli i hodowlą zwierząt. Do naszych czasów w najlepszym stanie zachowały się jego księgi dotyczące drzew (wszystkich było 12). Nazywał się on Columella i żył w I w n.e, a olivę opisywał jako:
"Olea prima ommium arborum est". Co tłumaczymy na:
~ Oliwa jest pierwszym spośród wszystkich drzew ~
Od wieków używana jest z powodzeniem do pielęgnacji skóry i włosów. Jako miłośniczka naturalnych metod pielęgnacji nie mogłam przejść koło niej obojętnie.
Na co powinniśmy zwrócić uwagę kupując olivę ?
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na butelkę, a mianowicie czy jest szklana czy plastikowa. Należycie przechowywana oliva powinna być zamknięta w szklanej butelce, a najlepiej z ciemnego szkła. W celu ochrony przed działaniem światła i przed utlenieniem. Co do koloru, wiem, że jest to czynność, której przed zakupem sprawdzić nie można. Po powrocie do domu i zachowaniu paragonu zawsze możecie ją zwrócić jeśli widzicie np., że kolor przypomina pomarańczowy wpadając w "cynamonowy". Oznacza to, że najprawdopodobniej zaniedbana została kwestia odpowiedniego zapakowania, transportu bądź przechowywania czego efektem jest jej utlenienie. Taka oliwa określana często jako "zjełczała" nie nadaje się do spożywania. Odpowiedni "zdrowy" kolor to ten zielony wpadający w żółć. Kolor zależy od odmiany oliwek oraz stopnia ich dojrzałości, zawsze pozostaje jednak w kanonie "zdrowego zielonkowato-żółtego kolorytu".
Warto zwrócić uwagę również na kolor butelki. W ciemnym szkle przeważnie kupicie olive extra virgin, natomiast w jasnych butelkach przeważnie oliwę rafinowaną. Zawsze czytajcie też składy. Po nich widać tak naprawdę co mamy w środku.
Warto zwrócić uwagę również na kolor butelki. W ciemnym szkle przeważnie kupicie olive extra virgin, natomiast w jasnych butelkach przeważnie oliwę rafinowaną. Zawsze czytajcie też składy. Po nich widać tak naprawdę co mamy w środku.
Jak rozpoznać, którą olive mam kupić?
Oliwa jest jednym z powszechniejszym olei, zakupimy ją praktycznie w każdym sklepie. Cena wacha się od kilku do kilkudziesięciu. Nie do końca jest też tak, że za prawdziwą oliwę trzeba zapłacić dużo. Wielu producentów kusi pięknymi opakowaniami, ciekawymi wzorami, kolorowymi etykietami często ukrywając pod nimi mieszankę oleju słonecznikowego z kilkoma innymi. Przy wyborze należy zwrócić uwagę na napisy umieszczane często nie za dużym drukiem odnoszące się do sposoby jej tłoczenia:
- EXTRA VIRGIN: najzdrowsza oliwa z pierwszego tłoczenia, przy procesie otrzymywanie nie używano żadnych środków chemicznych ani rafinacji.
- VIRGIN: oliwa, z tzw. ładnie się dzisiaj to określa "z pierwszego tłoczenia" zawierająca wyższą kwasowość niż extra virgin
- REFINED: dosyć popularna mieszanka oliwy rafinowej z tą z pierwszego tłoczenia
- POMACE, ORUJO bądź SANSA, najgorsza klasą oliwa wytłaczana z pozostałości olivek po wytłoczynach. Nie nadaje się do celów pielęgnacyjnych jednak ma duże powodzenie w kuchni.
![]() |
źródło |
Oliwa z olivek jest wysokiej jakości naturalnym olejem roślinnym produktym z miąższu oliwek. Jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe około 72% kwasu oleinowego i witaminę E, która jest kluczowa przy prawidłowym wzroście włosów i ich witalności. Ponadto oliwa z olivek posiada właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu nie tylko pielęgnuje włosy i skórę głowy, ale pomaga przy walce z łupieżem zapobiegając stopniowo jego powstawaniu. Nie powoduje reakcji alergicznych, jest więc idealna nawet dla wrażliwej skóry i włosów. Olejowanie włosów oliwą z oliwek ma działanie regenerujące, nawilżające i nabłyszczające. Należy do olejów jednonienasyconych. Najbardziej polecana jest do włosów średnioporowatych. Warto wypróbować ją też na wysoko i niskoporowatych.
Działanie
Oliwa z olivek pięknie nabłyszcza, uelastycznia, ale przede wszystkim wzmacnia włosy. Poleca się ją zwłaszcza w pielęgnacji włosów suchych, zniszczonych lub tych mających tendencję do puszenia się. I z każdym z tych określeniem muszę się zgodzić. Słyszałam również, że wzmacnia i utrwala skręt w przypadku kręconych włosów. U siebie nic takiego za bardzo nie zauważyłam, ale być może chodzi tutaj o uelastycznienie włosów i w ten sposób poprawienie kondycji skrętu. Już kilkakrotnie widywałyście kiedy używałam jej np. w niektórych Hair Hour. Jestem bardzo zadowolona z jej działania i serdecznie wam ją polecam. Zawsze jeśli nie sprawdzi się na włosach będziecie mogli użyć jej w kuchni. Ja już od paru lat (może 2-3) używam wyłącznie oliwy przy gotowaniu, smażeniu różnych potraw więc u mnie odgrywa rolę uniwersalnego produktu.
Moją ulubioną maska mix PEH-owy na zniszczone włosy
- 1 żółtko jajka,
- 2/3 łyżki oliwy z olivek (zależy od przesuszenia włosów bądź gorszego dnia)
- 1/2 łyżki miodu
Całość nakładam na wcześniej umyte włosy szamponem oczyszczającym na pół rozwodnionym z wodą. Trzymam na głowie na ok. 40 min. po czym spłukuje chłodną bądź ciepła wodą (nie gorącą wodą) jeśli widzę, że trochę gorzej schodzi z włosów.
To właśnie tą maską reanimowałam sobie zniszczone włosy po obronie magisterskiej rok temu.
Pomaga również w walce z przetłuszczonymi włosami
Na początku podgrzewamy delikatnie olive na ogniu (nie gotujemy jej). Odstawiamy ja na bok czekając aż lekko ostygnie. Delikatnie ciepłą nakładamy na skórę głowy możecie też naolejować włosy po długości zwracając szczególną uwagę na końcówki. Zabezpieczycie tym samym je przed rozdwojeniem. Całość zapakujcie pod reklamówkę i ręcznik na ok. 30-45 minut. Później trzeba zmyć wszystko ciepłą/letnią wodą (nie gorącą) i umyć szamponem oczyszczającej np. barwy naturalnej. U mnie najlepiej sprawdza się zawsze rozwodniony z wodą.
Stosowałyście już kiedyś oliwe z olivek na włosy ?
Pozdrawiam, Madeline
Bardzo przydatne informacje. Będę musiała wypróbować maskę na moje zniszczone włosy.
OdpowiedzUsuńpolecam koniecznie wypróbować przy wolnej chwili ;) Daj znac jak sie sprawdziła ;)
UsuńMyślę, że wypróbuję, bo oliwę lubię, ale muszę przyznać, że długo się przekonywałam do jej smaku i zapachu.
OdpowiedzUsuńIntetesujacy wpis
OdpowiedzUsuńWiedziałam jak dobre ma działania, ale nie zagłębiałam się nigdy aż tak :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sara's City
Nie wiedzialam o tym! Musze sprobowac :D
OdpowiedzUsuńmakeupnoprofessional.blogspot.com
Mój ulubiony olej ♥ Zawsze niezawodny, odratuje najbardziej suche włosy :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, wystarczy jakiś aloes/miód/gliceryna i nic więcej nie potrzeba :D
UsuńBędę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco, zawsze jak nie sprawdzi się na włosach można zużyć ją w kuchni ;)
UsuńPiękne włosy :)
OdpowiedzUsuńZapraszam także do siebie na nowy post - KLIK
dziękuje ;)
UsuńZawsze kupuję EXTRA VIRGIN. Oliwy też używam, gdy robię własne kosmetyki :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ;) zdrowie przede wszystkim ;)
Usuń